Het festivalseizoen, het mooiste seizoen van het jaar, zelfs nog beter dan de zomer, al overlappen deze elkaar behoorlijk. Vanaf Paaspop, wanneer het nog behoorlijk koud kan zijn tot Into the Woods in september wanneer het ook al weer af begint te koelen. Gedurende de halve lente en de hele zomer zijn er weer honderden festivals in het land en dat is gewoon één en al genieten. Het ultieme geluksgevoel is tenslotte dansen op je favoriete muziek in de buitenlucht, met een zonnetje op je gezicht en een drankje in je hand!

Er is echter één maar… Festivals hebben een flink prijskaartje, van veertig euro voor een dag tot wel driehonderd euro voor een weekend. Ervan uitgaande dat je wel meer dan één festival wilt bijwonen in de zomer lopen deze bedragen al flink op en dan gaat het hier alleen nog maar om de entree. Je hebt dan nog niks gedronken of gegeten, dat moet er nog eens bijkomen. Kortom je hebt veel geld nodig om het festivalseizoen mee te maken zou je denken. Maar niets is minder waar. Het kan namelijk ook anders. Je kan ook juist geld verdienen terwijl je geniet van de muziek op de vetste festivals. Al die festivals leveren namelijk veel werkgelegenheid op. Festivals moeten op en afgebouwd worden, maar ook tijdens het festival zijn er ontzettend veel horecamedewerkers nodig. Al die barren en foodtrucks moeten bemand worden om die duizenden of soms wel tienduizenden bezoekers te voorzien van eten en drinken.

Wanneer je werkt op een festival ben je het grootste gedeelte van de dag natuurlijk hard aan het werken. Je moet zo snel mogelijk de festivalgangers in hun voorzieningen voldoen, maar dat doe je wel terwijl je geniet van de muziek. Bovendien sta je met gezellige collega’s te werken en kost het drinken voor jou geen twee en een half muntje, wat neerkomt op zo’n tien euro voor een biertje. Daarnaast werk je natuurlijk niet vanaf het begin tot het einde op het festival. Dan zou je veel te lang werken op een dag en daar zit niemand op te wachten. Je werkt vaak in shifts, waardoor je ook tijd hebt om op het festival zelf rond te lopen wanneer je klaar bent met je dienst. Eigenlijk is het dus even werken en vervolgens uit je dak gaan op het festival.

Mocht je dus een diehard festivalganger zijn, maar niet altijd genoeg geld op zak hebben dan zijn er dus andere manieren om op een festival te belanden. Ja er gaan wel eens verhalen rond dat festivalgangers in Amsterdam met een rubber bootje de Sloterplas over zijn gevaren om op een festival aan te meren. Maar mocht je nou liever op een legale manier op een festival belanden dan is het dus altijd mogelijk om te gaan werken op een festival.