Sinds de start van de coronacrisis hebben enorm veel mensen mondkapjes aangeschaft. Desondanks is er nog veel onwetendheid over hoe en wanneer je deze nu precies dient te dragen. Ook is niet voor iedereen duidelijk wat nu eigenlijk het verschil is tussen medische en niet-medische kapjes. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. Lees dus snel verder.

 

Medische en niet-medische mondkapjes

Er is in het nieuws veel aandacht geweest voor medische mondmaskers. Met name in de eerste maanden sinds de uitbraak was er namelijk een groot tekort aan dit soort beschermingsmiddelen. Mensen hadden ze massaal ingekocht en als gevolg zaten zorginstellingen met een te kleine voorraad. En dat terwijl ze juist daar zo belangrijk waren.

 

Het grote verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes is namelijk het feit dat de eerste variant tweeledige bescherming biedt. De drager wordt beschermd tegen bacteriën van buitenaf en tegelijkertijd wordt de omgeving van de drager ook beschermd tegen druppels uit de neus en mond van die persoon. Bij niet-medische kapjes geldt alleen deze laatste vorm van bescherming. Hiermee voldoen medische mondkapjes aan de richtlijnen en eisen van de Europese Unie op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Je kunt deze mondmaskers dan ook herkennen aan de bijbehorende beschermingsklassen FFP1, FFP2 en FFP3.

 

Een nuttig stappenplan

Nu je weet wat het verschil is tussen medische en niet-medische mondkapjes, kunnen we gaan kijken naar de stappen die je moet zetten voor, tijdens en na het dragen van deze beschermingsmiddelen. Het is namelijk lang niet voor iedereen duidelijk wat nu de correcte wijze is om dit te doen en dat doet af aan de effectiviteit.

 

Voor het dragen van een mondkapje:

  1. Desinfecteer je handen, zodat je geen bacteriën overdraagt op de kapjes nadat je ze uit de verpakking haalt.
  2. Raak het kapje en je gezicht zo min mogelijk aan.

 

Tijdens het dragen van een mondkapje:

  1. Zorg ervoor dat je zowel je mond als je neus bedekt met het kapje.
  2. Doe het kapje zo min mogelijk op en af.
  3. Raak je gezicht zo min mogelijk aan.

 

Na het dragen van een mondkapje:

  1. Pak het mondmasker bij de touwtjes vast om deze te verwijderen en haal hem in één beweging van je gezicht af.
  2. Doe herbruikbare mondkapjes direct na gebruik in de wasmachine en draai een was met een watertemperatuur van minimaal 60 graden.
  3. Bewaar herbruikbare mondkapjes in een afsluitbare verpakking.
  4. Gooi kapjes die je niet opnieuw kunt gebruiken direct in de prullenbak.

 

Door deze stappen nauwkeurig te volgen, verlaag je het besmettingsrisico in je omgeving aanzienlijk. Als je meer wilt weten over de specifieke regels met betrekking tot mondkapjes, mondkapjes kopen, of de locaties waar je deze volgens de wet moet dragen, kan je een bezoek brengen aan de website van het RIVM of de overheid. Twijfel vooral ook niet om vragen te stellen. Dit kan alleen maar bijdragen aan de algehele volksgezondheid.