Onderzoek toont aan dat dankbaar zijn ons geluk vergroot en ons een groter gevoel van welzijn geeft… dus wat betekent dankbaarheid eigenlijk? Een praktische definitie is dat dankbaarheid de waardering is voor wat waardevol en betekenisvol is voor onszelf.

Dankbaarheid wordt meestal geassocieerd met gevoelens van verhoogd geluk en positieve emoties. Het stelt ons in staat om te genieten van positieve en plezierige ervaringen, hoe groot of klein ook. Onderzoek toont ook aan dat het uitdrukken van onze dankbaarheid voor de mensen om ons heen de relaties en de communicatie tussen twee mensen versterkt. 

Het focussen op de dingen die we hebben…

Door van dankbaarheid een dagelijkse gewoonte te maken, kunnen we onze geest en onze dankbaarheidsdrempel helpen omscholen, zodat we zelfs voor de allerkleinste dingen in het leven dankbaar kunnen zijn. Het kan helpen om ons te heroriënteren op de dingen die we hebben, niet op wat er misschien ontbreekt in ons leven. En natuurlijk zal het verspreiden van jouw dankbaarheid en positiviteit een rimpeleffect hebben op de mensen om je heen. Hoe meer we dankbaarheid beoefenen, hoe sterker onze mentale toestand zal zijn!

Hoe mensen dankbaarheid uiten

Hier zijn enkele eenvoudige manieren om dankbaarheid te cultiveren en uit te drukken:

 

Een feest. Dankbaarheid kunt je vieren met een feest. Mensen doen dat ook veelal. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag. Dan worden er verschillende dingen gedaan om uiting te geven aan de dankbaarheid dat iemand bestaat. Bijvoorbeeld samen eten. Dat laatste kan ook bij een feest dat gewoon om het feest gegeven wordt. Je kunt dan 4 uur in de keuken gaan staan om een high class gerecht te maken, maar dat hoeft niet. Kiezen voor een lekkere maaltijd, zoals sushi is ook een leuke optie, veel mensen worden daar vrolijk van. Dat kan in een restaurant, maar ook gewoon lekker thuis via: sushi afhalen dordrecht.

 

Spiritueel nadenken. Door middel van bijvoorbeeld meditatie kunnen we ons op een niet-oordelende manier richten op het huidige moment. Afstemmen op dingen die je waardeert in je leven kan echt helpen een gevoel van dankbaarheid en op zijn beurt, geluk bij te brengen.

 

Bedank iemand Stuur iemand een brief of een bedankje. Het schrijven van een bedankbriefje of het sturen van een bedankje zal je helpen om je gelukkiger te voelen en je relatie met anderen te koesteren. Soms is het ook goed om dankbaar te zijn voor jezelf, want dit kan bevestigen wat voor goede dingen je om je heen hebt, het gaat hand in hand met zelfzorg – dus vergeet niet om jezelf een klein bedankbriefje te schrijven!

Deel je dankbaarheid met een vriend of geliefde. Het citaat hieronder grijpt echt de essentie aan van waarom het delen van je dankbaarheid zo’n diepgaand effect kan hebben op het geluk van ons en van anderen:

 

 “At times, our own light goes out and is rekindled by a spark from another person. Each of us has cause to think with deep gratitude of those who have lighted the flame within us.” – Albert Schweitzer

 

Mensen geloven dat door het verminderen van stressniveaus en het kunnen ontspannen met de focus op de dingen die je geluk brengen, je helpt om een optimaal welzijn te bereiken. 

Helemaal tijdens de coronacrisis en nu in de periode van kerst is het belangrijk om mensen het gevoel te geven dat ze meetellen in de wereld.