Je hoort vaak mensen zeggen dat chocolade gezondheidsvoordelen heeft. Anderen zeggen weer dat hier niks van waar is en dat chocolade ongezond is omdat het veel suikers bevat en je hier dik van wordt. Maar wat is nou waar? Heeft chocolade eten nou gezondheidsvoordelen of is het helemaal niet goed voor je? In dit artikel lees je hoe het zit!

Is chocolade gezond?

Kort gezegd is de meeste chocolade niet per se gezond. Wel bevat sommige chocolade veel antioxidanten die voor gezondheidsvoordelen kunnen zorgen. Voornamelijk de antioxidant flavonoïden levert gezondheidsvoordelen op, maar niet alle chocolade bevat deze. Flavonoïden helpen het voorkomen van diabetes en zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Het is wel zo dat chocolade in principe nooit onderdeel zal zijn van een gezond dieet, dus ondanks dat de antioxidanten wellicht gezondheidsvoordelen bieden betekent dit niet dat chocolade gezond is.

Chocola, Bars, Donkere Chocolade, Chocolade Repen

Welke chocolade bevat de meeste flavonoïden?

In principe is rauwe chocolade het meest gezond. Dit betekent dat pure chocolade in de meeste gevallen de meeste flavonoïden bevatten, echter is dit ook afhankelijk van het bereidingsproces. Wanneer je bijvoorbeeld chocoladeletters gaat kopen kun je uit gezondheidsoverwegingen het beste pure chocoladeletters kopen. De kans dat er gezonde antioxidanten inzitten is dan het grootst.

Chocolade eet je als snack

Je kunt dus letten op de soort chocolade die je koopt. Pure chocolade is iets gezonder dan de andere smaken. Echter eet je chocolade niet met de intentie om gezond te eten zoals je dat bijvoorbeeld doet bij fruit en groente. Chocolade blijft een snack en dien je dus te eten met mate. Maak er geen gewoonte van maar verwen jezelf af en toe met iets lekkers zoals handgemaakte chocolade bonbons. Op deze manier blijft het speciaal, waardoor je er extra van kunt genieten. En kun je verder gewoon gezond eten. Antioxidanten kun je namelijk ook door middel van andere voeding binnenkrijgen.