Kun jij je nog herinneren wat je vroeger deed in de vakanties en de weekenden? Bouwde jij ook hutten onder de grond en in de bomen? Of was jij een van de kinderen die met regelmaat op het voetbalveld te vinden was, ongeacht de weersomstandigheden? Natuurlijk wisten we dat we een standje zouden krijgen bij thuiskomst, maar hoewel je je echt voorgenomen had om geen sliding te maken op het natte gras… Ach, je herkent het wel. Hoe jammer is het dan dat de kinderen van tegenwoordig bijna niet meer buiten spelen?

Hoe krijgen we de kinderen naar buiten?

Als we zelf binnen blijven zitten achter onze mobiel of computer, dan krijgen we de kinderen natuurlijk niet naar buiten. Het belangrijkste is om zelf het goede voorbeeld te geven. Trek die dikke kleren aan en maak een lange wandeling of ga aan de slag buitenshuis. Op die manier hebben – zeker jongere – kinderen veel sneller de intentie om ook naar buiten te gaan.

Uiteraard moeten de kinderen ook goede kleding hebben om buiten te spelen. Let hierbij vooral op dat de kleding goed sluit rond de polsen en enkels. Op die manier wordt de lichaamswarmte namelijk een stuk beter vastgehouden, waardoor de kinderen veel langer buiten kunnen spelen. Heb je nog niet alle kleding in huis? Kijk dan eens naar de kortingscode Bonprix, waarmee je de kledingkast tegen lage prijzen vol kunt krijgen.

Zorg voor voldoende mogelijkheden

Een volledig opgeruimde en ingerichte tuin nodigt niet uit tot spelen. Een paar oude planken, een verdwaalde autoband en wat takken zijn vaak genoeg om de fantasie te prikkelen van de kinderen. Dingen bouwen, hindernisbanen maken of een spelletje bedenken met de dingen die nog slingeren, dat zijn de manieren om kinderen lekker actief te krijgen.

Let er wel op dat er geen spijkers uit planken steken en geen gevaarlijke voorwerpen blijven liggen. Uitdagingen zijn goed, gevaar niet.

Stimuleer de kinderen op de manieren die bij hun passen

Kinderen stimuleren is belangrijk. We straffen verkeerd gedrag steeds minder af, omdat het belonen van goed gedrag veel beter past bij de moderne opvoeding. Heeft jouw kind één uur televisietijd per dag? Verhoog dit dan wanneer je kind heel de middag buiten geweest is. Is jouw kind helemaal gek van samen gamen? Dan is dat een prima beloning na een dag voetballen of hutten bouwen. Daarbij is de kans toch groot dat ze binnen de kortste keren omvallen ’s avonds, want niets is zo vermoeiend als actief bezig te zijn in de frisse buitenlucht.